Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (2024)

Nunspeet is de ideale uitvalsbasis om de Noord-Veluwe te ontdekken! Wil je weten wat de mooiste plekjes zijn? Je ontdekt het met deze leuke tips in Nunspeet en omgeving. Van mooie natuurgebieden en lekkere adresjes tot leuke dingen om te doen.

Nunspeet tips: wat te doen in Nunspeet?

Nunspeet is een dorp met ongeveer 20.000 inwoners in het noorden van de Veluwe. In het centrum vind je een aantal leuke restaurants en winkeltjes, maar Nunspeet is vooral een ideale uitvalsbasis om erop uit te trekken in de mooie natuur.

Nunspeet ligt aan het Veluwemeer en wordt omgeven door bossen, heide en stuifzandgebieden. Een prachtige omgeving dus om te fietsen, wandelen én te watersporten. Maar er valt nog veel meer te beleven op de Noord-Veluwe. Wat te doen in Nunspeet? Bekijk hieronder mijn leukste tips en bezienswaardigheden in Nunspeet en omgeving.

1. Ontdek het centrum van Nunspeet

Nunspeet is geen wereldstad, maar dat betekent niet dat je je in het centrum helemaal niet kunt vermaken. Je vindt er allerlei winkels en horeca. Lekker lunchen of dineren kan bij Dorpsherberg de Roskam, Restaurant Markt 11 of Restaurant Bij Frans.

Op zoek naar leuke woonaccessoires of hebbedingetjes? Wip dan even binnen bij woonwinkel d’Olde Pastorie of bij Jeanine het kleine warenhuis. Bij JouwMarktkraam kun je lekker snuffelen tussen de nieuwe, zelfgemaakte en gebruikte spullen.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (2)

2. Bezoek het Noord-Veluws kunstmuseum

Ben je een kunstliefhebber? Dan mag een bezoekje aan het Noord-Veluws Museum niet ontbreken. In dit kunstmuseum in het centrum van Nunspeet kun je werk van Noord-Veluwse kunstenaars bewonderen. Je krijgt er een goed beeld van het rijke verleden van het kunstenaarsdorp. Nunspeet was in de 19e en 20e eeuw namelijk zeer geliefd bij kunstenaars die er verbleven om het mooie landschap te schilderen. Bekijk hier de actuele openingstijden en tarieven.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (3)

3. Beklim de uitkijktoren bij het Veluwetransferium

Op loopafstand van het centrum vind je het Veluwetransferium Nunspeet: hét startpunt van diverse boswandelingen van 2 tot 22 kilometer. Ook vind je hier een bezoekerscentrum met een leuke winkel en een expositie over de Veluwse natuur. Letterlijk hoogtepunt is de uitkijktoren die je gratis kunt beklimmen voor een uitzicht over Nunspeet en de bosrijke omgeving.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (4)

4. Bewonder de Elspeetse heide van bovenaf

Zet voor een nog mooier uitzicht koers naar het nabijgelegen Elspeet om uitkijktoren Stakenberg te beklimmen. Vanaf een hoogte van twintig meter geniet je van een onbetaalbaar, weids uitzicht over de Elspeetse heide.

De toren staat langs het Tijdkijkerpad, een wandelroute van 4,5 kilometer door dicht naaldbos en langs open heidevelden. Onderweg passeer je knalrode tijdkijkers, een soort telescoop die je laat zien hoe het gebied er vroeger uit heeft gezien. De route start bijSpeelplaats Stakenberg, vanaf de parkeerplaats is het maar een paar minuten lopen naar de uitkijktoren.

>> Lees ook: de mooiste uitzichtpunten op de Veluwe

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (5)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (6)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (7)

5. Wandel over het Hulshorsterzand

Zin om te wandelen in de natuur? Strik je veters voor een wandeling over het Hulshorsterzand. De Tafelbergroute is wat mij betreft een van de mooiste wandelroutes in de omgeving van Nunspeet. Deze afwisselende route van acht kilometer leidt je door loof- en naaldbos, langs heide en over stuifzand.

Aan het begin van de route word je vanaf een uitzichtpunt al meteen omver geblazen door een fantastisch uitzicht over de stuifzandvlakte. Vervolgens struin je een stuk door het mulle stuifzand om daarna je route te vervolgen door het bos. Hier lees je meer overde wandelroutes op het Hulshorsterzand.

>> Extra tip: de Theetuin van Hulhorst organiseert wandelingen met ezels naar het Hulshorsterzand inclusief donkey picknick.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (8)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (9)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (10)

6. Een uitstapje naar heerlijk Harderwijk

Zin om een gezellig stadje te bezoeken? Op ongeveer tien kilometer afstand van Nunspeet ligt Harderwijk. In deze culinaire Hanzestad kun je je prima een dagje vermaken. Geniet van een mooie stadswandeling, pak een terrasje, ga het water op of bezoek een museum. Wil je weten wat er nog meer te doen is? Lees dan deze 10 leuke tips in Harderwijk.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (11)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (12)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (13)

7. Bezoek het fotogenieke Hanzestadje Elburg

Ook het nabijgelegen Elburg is een bezoek meer dan waard. Vergeet vooral je camera niet, want dit Hanzestadje is ontzettend fotogeniek. In de vesting is het heerlijk kuieren door de middeleeuwse straatjes. Bewonder historische monumenten, maak kennis met het rijke visserijverleden en strijk neer op een gezellig terrasje. Lees hier mijn tips en bezienswaardigheden voor een dagje Elburg.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (14)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (15)

8. Proef speciaalbiertjes op Landgoed Staverden

Op nog geen 15 kilometer afstand van Nunspeet ligt het kleinste stadje van Nederland: Staverden. Op het gelijknamige landgoed flaneer je door statige lanen en oude bossen, langs slingerende beken en bijzondere monumenten. Niet te missen bezienswaardigheden zijn Kasteel Staverden en het verblijf van de zeldzame witte pauwen. Maar het leukste aan een wandeling op Landgoed Staverden is een tussenstop (of afsluiter) in het voormalige koetshuis bij Brouwerij Uddelaer waar je aanschuift voor een bierproeverij met borrelplank. Proost!

>> Lees ook: 15 mooie gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (16)

9. Bewonder de bloemenpracht op Ampie’s Berg

Ben je in de zomermaanden in Nunspeet? Combineer je bezoek dan met een uitstapje naar ’t Harde om Ampie’s tuin te bewonderen. Zijn duizenden bloemen en planten staan in de zomer volop in bloei.

De 81-jarige Ampie is al bijna zestig jaar elke dag in zijn kleurrijke tuin aan het werk en dat is te zien! Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap heeft hij zelfs een 15 meter hoge berg gebouwd in zijn tuin. In december wordt zijn levenswerk verlicht met ontelbaar veel kerstlampjes.

De mooiste tuin op de Veluwe is in de zomermaanden van maandag t/m zaterdag open voor publiek. Entree: €5,-. Bekijk dewebsite van Ampie’s tuinvoor de actuele openingstijden.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (17)

10. Spring op de pedalen voor een rondje Veluwe

De mooie omgeving van Nunspeet staat garant voor eindeloos fietsplezier. Dus spring op de pedalen voor een rondje dwars door de Veluwse natuur. Het is heerlijk trappen door bossen en heide, langs landgoederen en zandverstuivingen.

Bij VVV Nunspeet zijn diverse mooie fietsroutes verkrijgbaar, maar je kunt ook zelf een knooppuntenroute samenstellen met de routeplanner van de ANWB. Zelf reed ik deze mooie fietsroute door de Noord-Veluwe. Deze route start niet in Nunspeet, maar geeft je misschien wel inspiratie om zelf een mooie knooppuntenroute uit te stippelen in de omgeving. Lees ook: 3 mooie fietsroutes op de Veluwe.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (18)

11. Stap op de trein naar Zwolle

Vanuit Nunspeet ben je met de trein binnen slechts 20 minuten in Zwolle. Deze Hanzestad heeft alles in huis voor een leuk dagje uit: van gezellige koffietentjes en bijzondere winkeltjes tot historische monumenten. Icoon van de stad is de Peperbus, het uitzicht vanaf deze toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek mag er wezen! En ook Museum de Fundatie is een opvallende verschijning, je kunt er internationale topkunst bewonderen. Benieuwd wat er nog meer te zien en doen is? Lees:een stedentrip Zwolle in 10 tips.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (19)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (20)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (21)

12. Ga op avontuur in Walibi

Gek op achtbanen? Dan ben je in Walibi Holland aan het juiste adres! Dit attractiepark in Biddinghuizen ligt slechts een kwartiertje rijden vanaf Nunspeet. Het pretpark staat vol leuke attracties voor jong en oud, waaronder de spectaculaire Goliath. Durf jij een ritje aan in de hoogste en snelste achtbaan van Nederland?

>> Met korting naar Walibi? Check hier alle acties en kortingen.

Nog meer leuke tips in Nunspeet en omgeving

Ben je op vakantie in Nunspeet en kun je nog meer tips gebruiken? In de omgeving zijn nog veel meer leuke dingen te doen. Zo kun je in de zomer een verfrissende duik nemen in de Zandenplas, een recreatieplas midden in het bos met een mooi zandstrand en groene ligweides.

Maar ook aan het Veluwemeer beleef je volop waterpret, bijvoorbeeld aan het surfstrand Hoge Bijssel. Ook kun je aan het Veluwemeer een bootje huren, een terrasje pakken aan het water of in de zomermaanden met het pontje naar de overkant varen.

Nog meer leuke dingen om te doen de omgeving van Nunspeet? Bezoek de A.Vogel Tuinen in ’t Harde, maak een uitstapje naar het pittoreske Anton Pieck-stadje Hattem of ga wandelen op Landgoed Schovenhorst in Putten en beklim de Bostoren voor een mooi uitzicht op de bossen.

Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (22)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (23)
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (24)

Waar overnachten in Nunspeet?

Overnachten in het centrum van Nunspeet? Lekker slapen kan bij de prachtige Dorpsherberg de Roskam of bij B&B de Droomhoeve. Bekijk ook eens deze leuke hotelaanbiedingen in Nunspeet.

Overnachten in een vakantiehuis? Dat kan bij Europarcs Veluwemeer. Slaap je liever in een vrijstaand huis? Bekijk dan deze mooie natuurhuisjes in Nunspeet.

Meer lezen over de Veluwe

  • 15 leuke dingen om te doen op te Veluwe
  • Wandelen en fietsen over de heide bij Radio Kootwijk
  • 5 mooie heidewandelingen op de Veluwe
  • Bezoek de tropische vlindertuin in Harskamp
Wat te doen in Nunspeet? 12 leuke tips in Nunspeet en omgeving (2024)
Top Articles
craigslist san diego pets yorkie
baltimore maryland craigslist pets
Craigslist Livingston Montana
Yogabella Babysitter
Craigslist Campers Greenville Sc
Ymca Sammamish Class Schedule
Western Union Mexico Rate
Hotels Near 500 W Sunshine St Springfield Mo 65807
Free Robux Without Downloading Apps
Southland Goldendoodles
Find The Eagle Hunter High To The East
10 Great Things You Might Know Troy McClure From | Topless Robot
Thotsbook Com
Colts seventh rotation of thin secondary raises concerns on roster evaluation
Darksteel Plate Deepwoken
The Witcher 3 Wild Hunt: Map of important locations M19
This Modern World Daily Kos
24 Hour Walmart Detroit Mi
Echat Fr Review Pc Retailer In Qatar Prestige Pc Providers – Alpha Marine Group
Yakimacraigslist
Breckie Hill Mega Link
Yonkers Results For Tonight
Watch Your Lie in April English Sub/Dub online Free on HiAnime.to
Silky Jet Water Flosser
Suspiciouswetspot
Meridian Owners Forum
Manuela Qm Only
Roanoke Skipthegames Com
Accuradio Unblocked
Masterbuilt Gravity Fan Not Working
8002905511
Xxn Abbreviation List 2023
Kqelwaob
Possum Exam Fallout 76
Missing 2023 Showtimes Near Grand Theatres - Bismarck
Reli Stocktwits
Workday Latech Edu
Helloid Worthington Login
Caderno 2 Aulas Medicina - Matemática
How To Paint Dinos In Ark
Leena Snoubar Net Worth
Infinite Campus Farmingdale
manhattan cars & trucks - by owner - craigslist
Kenner And Stevens Funeral Home
Walmart 24 Hrs Pharmacy
Aznchikz
Abigail Cordova Murder
Latina Webcam Lesbian
Wild Fork Foods Login
Nfsd Web Portal
Costco Gas Price Fort Lauderdale
Swissport Timecard
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6194

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.